Protestantse Gemeente Westervoort

Detail "De verzoeking van St. Antonius"- Jheronimus Bosch, recent ontdekt , ong. 1510

Detail “De verzoeking van St. Antonius”- Jheronimus Bosch, recent ontdekt , ong. 1510

Donderdag 5 mei:
Hemelvaartsdag (Ps. 47)
Boezemde zo’n figuurtje nu werkelijk angst in of schoot de opdrachtgever bij het zien ervan in een hartelijke lach? Ik hoop op het laatste. Dit trechtertje, waarvan ik maar denk dat er wijn mee in de kan of in de man werd geschonken, staat op een schilderij van Jheronimus Bosch dat recent tóch aan hem is toegeschreven.
Zo gaat dat met schilderwerk van zo lang geleden. Wie schilderde wat? De fantasie en creativiteit begeesterde lang niet altijd de grote meester alleen, maar druppelde ook op leerlingen in de werkplaats. En soms moesten de laatsten het zelfs stellen zónder de meester. Het lijkt ‘hemelvaart’ wel! a.w.

  LAWSON, Ernst
Spring Night,
Harlem River 1913 Oil on canvas on panel,
Phillips Collection, Washington
Detail “Het Narrenschip” - Jheronimus Bosch, ong. 1494

Detail “Het Narrenschip” – Jheronimus Bosch, ong. 1494

Zondag 1 mei:
Rogate – Bidt! (Jes. 48:20)

Was Bosch de ‘huisillustrator’ van de tegen ‘de zondigheid van de mens’ prekende kerk? Het ‘Narrenschip’ zit vol met mensen. Drijft Bosch de spot men hen, of zij met de verkondiging door de prelaten van de kerk? Van de gelovige werd eerder gevraagd ‘Gedenk te sterven’ dan ‘Durf te leven’. Maar dat laatste kwam er wel aan. Want op de drempel van de tijd stond de Renaissance te trappelen!
Heeft Bosch de ‘aanklacht’ tegen de luidheid en het drankmisbruik niet ook met de humor geschilderd? Het scheepje wordt bestuurd met…een pollepel! a.w.

kamp-2Het Kamp voor de jongeren

Het jeugdkamp van dit jaar zal gehouden worden op 2, 3 en 4 september, meld je aan voor de nieuwsbrief. Lees er hier meer over