God zoeken in alle dingen

God is voor ons vaak verborgen. “Waar is God nou?” vragen we ons af als mensen sterven door gifgas in Syrië. Dat is ver weg, maar ook dichterbij komen die vragen bij ons op: “Waarom moest ik ziek worden, waarom zijn het altijd dezelfde mensen die klappen krijgen en waarom is armoede zo ongelijk verdeeld?”
Bij al onze terechte vragen, vergeten we wel eens te kijken naar momenten waarop God wel zichtbaar is. We zien niet dat bij alle narigheid God soms ook rakelings dichtbij kan zijn. Dat mensen getroost worden op hun weg. Dat nieuwe wegen zich kunnen openen. Dat er soms hele mooie momenten zijn die je leven kunnen inspireren.
In de Goede Week 2017 krijgen de diensten vorm aan de hand van verhalen van Elia en Jezus. Elia slaat na zijn aanvankelijke triomf op de Karmel op de vlucht voor koningin Izebel. Zowel Elia’s weg als de weg van Jezus lijkt dood te lopen, zicht op een toekomst ontbreekt. En toch is die toekomst niet afwezig. Er is weer een vervolg. God blijkt aanwezig te zijn, zelfs werkzaam aanwezig.
De verhalen van Elia en Jezus worden zichtbaar aan de hand van enkele afbeeldingen van de Amerikaans-Duitse kunstenares Janet Brooks-Gerloff. Zij heeft van de reis van Elia naar de Horeb een cyclus geschilderd voor de abdijkerk van Kornelimünster en ze schilderde een cyclus rond de gebeurtenissen in de Goede Week voor de Laurentiuskerk in Aachen-Laurensberg.
De afbeeldingen laten iets zien van de aanwezigheid van God in het leven van mensen. Op verrassende manier is God aanwezig in het leven van Elia. Op verrassende manier is God ook betrokken bij de gebeurtenissen in de Goede Week. Door goed te kijken, krijgen we meer zicht op God. In de verhalen die we lezen, maar ook in ons leven van alledag.

logo-website