José de Sousa Saramago * Azinhaga- Portugal 1922- † Lazarote-Spanje 2010

18e zondag na Pinksteren – Horen en Lezen 26

Saramago’s afkomst speelt een grote rol. Hij wordt in 1922 geboren als zoon van een dagloner. Al bij de aangifte gaat het fout. Een verkeerde datum en de bijnaam van zijn vader (Saramago=rammenas) wordt als familienaam genoteerd. José moet van het Lyceum af: geldgebrek! Het wordt Ambachtsschool. Niks mis mee, maar zijn hele verdere ‘carrière’ kost daardoor veel meer, onnodige, moeite. De woede over een samenleving met chronische ‘armoede’, gebrek aan scholing en werk groeit en groeit. Saramago bekeert zich tot het communisme. Na allerlei politieke gebeurtenissen gaat hij als balling op het Spaanse eiland Lanzarote wonen. Zijn literaire werk klaagt als een moderne profeet alles en iedereen aan: de politieke machthebbers, de kerkelijke prelaten, ja, èn ook en vooral: God!
Wordt vervolgd. A.W.

logo-website