Spotprent? Nou nee: de uitdrukking van een en al menselijke wanhoop en machteloosheid!

19e zondag na Pinksteren – Horen en Lezen 27

Nog een laatste keer Saramago. Kan het, mag het om zo de bijbelse verhalen aan te pakken, te herschrijven? Zo’n cynisch, sceptisch, kritisch beeld van God te ontwerpen? Ja, dat kan en het mág, omdat de groten onder de schrijvers ónze eigen, wanhopige, vragen aan die grote geschiedenis stellen. Alle ‘waarom’-vragen waarop géén antwoorden komen. De schuld voor de wanhoop die wij mensen kunnen voelen over wat mensen elkaar aandoen, projecteert Saramago boek na boek, en dus ook in zijn laatste, op de religie, op de politieke macht, en direct op…God. “Doe iets, of jij, God, moet ophouden te bestaan.” Zo’n felle omkering van hoe mensen zich God voorstellen, helpt m.i. om het ontzag voor de vertelling in de bijbel te vergroten! Wordt vervolgd A.W.

logo-website