Ossip Zadkine (1890-1967) Kaïn en Abel

20e zondag na Pinksteren – Horen en Lezen 28

Het boek Leviticus met daarin de tempelrituelen was er al. Genesis is jonger. Kaïn als eerste mensenmoordenaar. Staat het er écht? Aan Kaïns geboorte wordt wel, aan die van Abel nauwelijks, aandacht besteed. Van de twee offers aanvaardt G’d alleen dat van Abel. Doet G’d aan willekeur? Maar de ontmoeting tussen mens en G’d is via de Tempelliturgie nauwgezet geregeld. “Weet met wie je te maken hebt!” Als Abels offer wel en het zijne niet wordt aanvaard, beseft Kaïn dat hij wel enthousiast geofferd heeft, maar niet nauwkeurig. De bijbelvertellers stoppen profetische kritiek in hun verhaal: wie een loopje neemt met het ontzag voor G’d, doet de laatste ernstig te kort. Zij laten Kaín misschien niet zijn ‘broer’, maar zijn eigen geweten doodslaan! Wordt vervolgd A.W.

logo-website