22ste zondag na Pinksteren – Boeken lezen 30

Waarom in deze reeks niet genoemd ‘Het Verhaal gaat…’ van Nico ter Linden, ‘De Bijbel voor ongelovigen’ van Guus Kuijer, het ‘Bloedboek’ van Dimitri Verhulst e.a.? Hervertellingen van de Bijbelse verhalen zijn er te kust en te keur. Geen enkele auteur steekt ook daarin zijn liefde, grote waardering of zijn afschuw, haat, wat betreft kerk, geloof en bijbel onder stoelen of banken. Alle toonaarden zijn m.i. niet alleen geoorloofd, maar ook érg nuttig. Ferrucci en Saramago zijn met opzet gekozen. Zij maken gebruik van Bijbelse ‘personages’ en werken de verhalen om tot een roman. Met daarin hun eigen vragen bij de bestaande godsvoorstellingen. Vragen die in het geloof misschien te gewoon, te onveranderlijk zijn geworden, door wat aan ons van kind af aan is doorverteld.
Wordt vervolgd A.W.

logo-website