25ste zondag na Pinksteren – Horen en Lezen 33

Door welke kant van de ‘verrekijker’ lezen of horen we de bijbel? Die van de ‘mens’ of van ‘G’d? De bijbelschrijvers beginnen niet bij de mens maar bij G’d. Zij maken G’d groot en tegendraads, barmhartig, lankmoedig (=geduldig) en liefdevol, toornig en onvoorspelbaar. Hij is niet van het ‘beeld’ maar van het Woord. Hij spreekt. Hij komt oneindig mensen tegemoet. Het verhaal van de Grote Vloed, gezien door de kijker van G’d vertelt het buitenspel zetten van ‘de aanbidding van afgoden’. Maar van direct daarna doorgaan mét Noach en de zijnen. Voor wie weer breit onder ons: is deze ‘uitleg’ een eigengereid randje gestekorrel in een doodnormaal lijkend tricotlapje? Zeker, in òns geloof, van kindsbeen af, mag zo langzamerhand best weer eens een steekje ‘anders lezen’ vallen.
Een goede Advent gewenst! Ada Waalboer

logo-website