Zoals Babylonië zich de schepping voorstelde.
Van onder naar boven: grote oceaan, de westelijke en oostelijke oceaan, de aarde, de baan van de zon, het vaste hemelgewelf, bovenste oceaan en de hemel met de geesten.

Zondag Pasen II

Waarom twee keer hetzelfde maar dan anders? Bijbels gezien gaat het eérst om ‘in beginsel’: zo zal het gaan en daarna om ‘praktisch’: hoe het gegaan is. Al die herhalingen en variaties zijn super belangrijk. Als je iets overslaat mis je iets belangrijks. De ballades van het begin bestonden al lang, voor ze in Genesis werden opgeschreven. Andere volkeren hadden andere ideeën en beelden over dat ‘begin’. Het begin van Genesis is daarom in zichzelf al een ‘herhaling’, ‘variatie’ op verhalen die bekend moeten zijn geweest. Oud Israël maakte er een eigen, allermooiste, versie van. De ballades zijn de voorkant van een ‘geboortekaartje’, van de aarde, de mensen en bovenal van G’d. Wordt vervolgd, A.W.

logo-website