Jezus was de voeten van een leerling – bron onbekend

Witte Donderdag
Vandaag herinneren we ons de laatste avond van Jezus’ leven. Hij eet met zijn leerlingen. Hij is de gastheer. Hij wast hun voeten. Dat gebaar heeft Jezus niet zelf uitgevonden. Gastheren zorgen dat gasten zich niet ongemakkelijk voelen met al dat zand van stoffige wegen tussen hun tenen. Bij de deur van een huis staan daarom watervaten klaar waar iedereen zich van kan bedienen. Maar Jezus maakt dat reinigen van voeten opnieuw en anders ongemakkelijk: hij neemt zélf een schaal water en wast de voeten van zijn leerlingen. Die vaten bij de deur met water…kwamen we die niet eerder tegen? Zeker, op de bruiloft in Kanaän smaakte dat water als wijn! Vertrouwde rituelen worden opnieuw opengelegd, opgepoetst! ‘Jullie moeten dat ongewone voor anderen doen. Je dienstbaar maken, dat is goed gastheerschap.’ De liefde tussen mensen moet vooral praktisch blijven! Wordt vervolgd A.W.

logo-website