Giotto di Bondone (1267-1337), Christus voor Kajafas

4e zondag na Pinksteren
In de bijbel zijn er dilemma’s genoeg. In Johannes 18 ondervraagt Kajafas Jezus. Eén antwoord bevalt een omstander niet. Jezus krijgt een klap. Daarop zegt Jezus: ‘Zeg ik iets verkeerds? Vertel het me. Als het niet verkeerd is, leg me dan uit waarom u me aftuigt.’ Kajafas is Tempeloverste. Hij weet beter dan wie ook hoe de vork in de steel steekt. Jezus heeft niets verkeerds aan anderen geleerd. Maar als Kajafas Jezus gelijk geeft, verliest hij zijn gezag onder zijn onderdanen. En als hij zegt dat Jezus kwaad gesproken heeft, dan verpulvert deze Tempeloverste alle kennis die hij heeft over G’d en diens geboden. De ondervraging begint te lijken op ‘gokken’ met het leven van Jezus als inzet! Wordt vervolgd. A.W.

logo-website