Diamanten slijpen en taxeren (1939, Library of Congress)

24ste zondag na Pinksteren
Laatste zondag van het kerkelijk jaar. Als kind leek de bijbel op een ‘fatsoensboek’: netjes je geloofsbordje leegeten, alles ‘geloven’ vanaf je doop tot en met je belijdenis en ‘gij’ blijven zeggen tegen G’d. Vanaf volgende week wordt alles wat wij denken te geloven stukje bij beetje afgestoft en opgefrist.  We pellen álles wat in een heel jaar niet meer vers is af tot de Paasdiamant weer kan worden opgedolven. We beginnen op 1e Advent de Bijbelse verhalendiamant opnieuw te slijpen, elke week een beetje meer, tot die diamant weer briljant schittert in de Paasnacht. Die weg is lang, met zingende engelen in de kerstnacht, dwars door ‘de woestijn’ van onze levens, elk jaar maar weer. Daarom is ‘herhaling’ misschien wel het grootste geschenk van de kerk: bijbel, liturgie en kerkmuziek. A.W.

logo-website