
De Diaconie van de Protestantse Kerk in Westervoort zet zich in voor een rechtvaardige en barmhartige samenleving. Vanuit compassie ondersteunen we hen die hulp nodig hebben, eenzaam zijn of in armoede leven. Dit willen we samen doen met de velen die omzien naar elkaar en mensen in nood laten weten dat ze er niet alleen voor staan.

De Diaconie ondersteunt en initieert projecten in Westervoort en omgeving, gericht op de verbetering van de positie van mensen in de knel.
Ons meest recente beleidsplan vindt u hier: <beleidsplan>
De telefooncirkel iets voor u?
De telefooncirkel is opgezet door Mikado Welzijn en bestaat uit een groep mensen die elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip kort telefonisch contact hebben. Deze cirkel wordt begeleid door een contactpersoon van Mikado. De deelnemers nemen zelf het initiatief om elke ochtend een vast persoon uit de cirkel op te bellen. Na het gesprek belt de gebelde persoon zelf een ander persoon op die op de lijst staat. Als iemand niet opneemt dan waarschuwt de beller de persoon die aangewezen is als sleuteldrager. Deze sleuteldrager, die door uzelf is aangewezen, kan dan gaan kijken of alles goed met u is.

De telefooncirkel heeft de volgende functies.
- Contactfunctie: Deelnemers komen in contact met elkaar en kunnen ook buiten de telefooncirkel contact met elkaar leggen.
- Vangnetfunctie: de deelnemers vergroten hun vangnet bij problemen. Daardoor is de zelfredzaamheid beter gewaarborgd.
- Alarmfunctie: Indien er bij iemand in de belcirkel geen contact tot stand komt, wordt er hulp ingeschakeld.
Als u meer wilt weten over de telefooncirkel, of u aan wilt melden dan kunt u contact opnemen met Danka Ribbbink. Telefoonnummer: 0619405795, e-mailadres: d.ribbink@mikado-welzijn.nl
Schuldhulpmaatjes

Schuldhulpmaatjes: Een project dat we als Diaconie al langer steunen betreft het project Schuldhulpmaatjes, dat mensen met schulden helpt een betere grip op hun situatie te krijgen
<link document Schuldhulpmaatjes>
Gezamenlijke diaconie collectes in de Liemers 2025
Dit jaar collecteren we net zoals vorig jaar als diaconiecollege van Westervoort niet een aantal keren voor een eigen diaconaal project.
Vier colleges van de diaconieën in de Liemers vormen per januari één gezamenlijk college. Deze diaconieën zijn: Didam, Lathum, Duiven en Westervoort. We blijven ook nog als aparte diaconieën bestaan. We hoeven echter als aparte colleges niet meer aan landelijke eisen te voldoen, zoals een minimaal aantal diakenen per plaatselijke college. Zevenaar en Rijnwaarden zijn nu één gezamenlijk college met als naam Rijnstrangen. Ook dit jaar hebben we besloten om met de zes diaconieën een aantal gezamenlijke diaconiecollectes te houden. We doen dit om onze verbondenheid verder gestalte te geven.
Elke diaconie heeft een eigen speciaal doel aangeleverd. Op een bepaalde datum collecteren we dan binnen de hele Liemers voor hetzelfde doel.
Op 12 januari is de gezamenlijke collecte voor het “Leger des Heils Arnhem” t.b.v. “vrijetijdsbesteding voor kwetsbare mensen in de samenleving”. Dit doel is aangedragen door de diaconie van Duiven.
Op 27 April is de gezamenlijke collecte voor het “Stoelenproject. De Duif” in Arnhem”, centrum voor dak en thuislozen. Dit doel is aangedragen door de diaconie van Westervoort.
Op 11 mei is de gezamenlijke collecte voor Voedselbank in Zevenaar in Zevenaar” t.b.v. Dit doel is aangedragen door de diaconie van Zevenaar.
Op 10 augustus is de gezamenlijke collecte voor de Stichting Urgente Noden Achterhoek/Liemers of Stichting Present Montferland. Dit doel is aangedragen door de diaconie van Didam.
Op 14 september is de gezamenlijke collecte voor de Stichting “Eerste Levensbehoefte Rijnwaardig te Aerdt” t.b.v. Dit doel is aangedragen door de diaconie van Rijnwaarden.
Op 14 december is de gezamenlijke collecte voor de Stichting “Stichting Leergeld de Liemers” Dit doel is aangedragen door de diaconie van Lathum.
Verder collecteren we ook vier maal per jaar gezamenlijk voor de “Stichting Blij” . Dit is op 2 februari, 1 juni , 13 juli en op 12 oktober. Deze stichting heeft landerijen in het bezit waar vrijwilligers groente verbouwen voor de voedselbank en mensen een dagbesteding hebben.
Door al deze gezamenlijke collecten kunnen we in één keer meer geld ophalen voor goede doelen in onze omgeving.
Namens de diaconie, Bernhard Rijpkema en Henk de Graaf
Stoelenproject De Duif 2025
Nachtopvang “Stoelenproject de Duif”, Arnhem
Dit jaar collecteren we weer 6 maal per jaar voor een doel dat wordt aangedragen door één van de Protestantse Gemeenten in de Liemers.
Op zondag 25 april is de gezamenlijke collecte aangedragen door de diaconie van Westervoort en is bestemd voor “Stoelenproject de Duif”, Arnhem”
De Duif is een nachtopvang in Arnhem voor Dak en thuislozen. Zij is in april 1990 opgericht als stoelenproject en dus al meer dan 30 jaar actief
De avond- en nachtopvang van De Duif is laagdrempelig. De opvang is sober maar veilig, warm en gratis. Per nacht biedt de Duif aan ongeveer 20 mensen een warme en veilige opvang voor de nacht waar een huiselijke sfeer heerst. En er is de mogelijkheid om te douchen en kleding te wassen. Zij realiseren deze opvang het hele jaar door met ongeveer dertig vrijwilligers. Er zijn veel verschillende oorzaken van dakloos of thuisloos zijn. Het ligt voor ieder weer anders. Veel genoemde oorzaken zijn: (huur)schulden, huisuitzetting, echtscheiding, psychiatrische aandoeningen, aanpassingsproblemen en verschillende vormen van verslaving. Door een of meerdere van deze problemen komen mensen zo in de knel dat aandacht, zorg en hulp van anderen nodig is. Daarom is ieder die geen dak boven zijn hoofd heeft welkom bij de Duif, ongeacht de achtergronden. Als beroepskrachten, vrijwilligers en bestuur werken ze nauw samen om deze veilige plek te kunnen bieden. Het bestuur bestaat uit een vrijwillig bestuur en kent geen vergoeding voor verrichtte diensten. Daarom vragen we deze zondag uw bijdrage.
Voor verder informatie m.b.t. “de Duif stoelenproject” zie https://nachtopvangdeduif.nl/.
Diaconaal project Inloophuis 2024
In 2024 collecteerden we voor het “Inloophuis de Herberg” in Westervoort. Dit doel is aangedragen door de diaconie van de Protestantse Gemeente van Westervoort als doel in 6 Liemerse gemeenten.
Het Inloophuis organiseert verschillende activiteiten:
Vijf dagdelen per week is iedereen van harte welkom om een kopje koffie of thee te komen drinken, een praatje maken, de krant lezen, een spelletje doen of gewoon van het samenzijn genieten.
Iedere maandag is er een heerlijke lunch en drie keer per maand wordt er een warme maaltijd verzorgd op de donderdagen en vrijdagen.
Er wordt een aantal keren per jaar extra voedseluitgiften en in de zomer groente uitgifte gedaan voor mensen die het financieel niet makkelijk hebben
Dit doen zij door samen te werken met volkstuindersvereniging De Kavel.
Verder worden er creatieve activiteiten georganiseerd, zoals bijvoorbeeld schilderen of bloemschikken.
Ook zijn er praktische activiteiten waaronder het beantwoorden van vragen over het gebruik van de telefoon, tablet, laptop of smartphone door een ICT-vrijwilliger en er zijn mogelijkheid om elkaar te ontmoeten voor doven en slechthorenden in een rustige ruimte, waarbij rekening wordt gehouden met de verstaanbaarheid voor iedereen.
Op Facebook is er vanuit het inloophuis een weggeefhoek actief. Hierop kun je spullen aanbieden, altijd gratis, die een ander weer goed kan gebruiken. Hiermee dragen ze bij aan een duurzame samenleving en het bestrijden van armoede.
Voor al deze activiteiten is ondersteuning nodig in geld en menskracht.
Ook kunt u zeer spullen doneren. Het gaat dan om houdbare producten uit de supermarkt, die niet gekoeld moeten worden bewaard.
Hierover kunt u lezen op https://www.inloophuisdeherberg.nl/
U kunt ook nu “het inloophuis helpen door een financiële bijdrage.
Hartelijk dank daarvoor.
Bankrekening Diaconie: NL77RABO 0369 7186 31