Protestantse Gemeente Westervoort

Ossip Zadkine (1890-1967) Kaïn en Abel

20e zondag na Pinksteren – Horen en Lezen 28

Het boek Leviticus met daarin de tempelrituelen was er al. Genesis is jonger. Kaïn als eerste mensenmoordenaar. Staat het er écht? Aan Kaïns geboorte wordt wel, aan die van Abel nauwelijks, aandacht besteed. Van de twee offers aanvaardt G’d alleen dat van Abel. Doet G’d aan willekeur? Maar de ontmoeting tussen mens en G’d is via de Tempelliturgie nauwgezet geregeld. “Weet met wie je te maken hebt!” Als Abels offer wel en het zijne niet wordt aanvaard, beseft Kaïn dat hij wel enthousiast geofferd heeft, maar niet nauwkeurig. De bijbelvertellers stoppen profetische kritiek in hun verhaal: wie een loopje neemt met het ontzag voor G’d, doet de laatste ernstig te kort. Zij laten Kaín misschien niet zijn ‘broer’, maar zijn eigen geweten doodslaan! Wordt vervolgd A.W.

Westervoort door de tijd

1855 De spoorbrug bij Westervoort komt gereed (eerste vaste brug voor overig verkeer wordt in 1901 in gebruik genomen). De brug is ontworpen door ingenieur Edwin Clark. Het betref een draaibrug voorzien van dubbelspoor met een lengte van 260 meter. Het is de eerste (grote) Nederlandse spoorbrug. Na de opening wordt de brug gezien als achtste wereldwonder.
Dienstregeling van de Ned. Rhijn-Spoorweg in 1859 De reistijd van Westervoort naar Amsterdam (105 km) bedraagt in 1859 ongeveer
3 uur en 15 minuten
1856 Gelijktijdig met de nieuwe spoorlijn naar Emmerich wordt op 15 februari het eerste treinstation in Westervoort geopend. Het station bevindt zich aan een lage baan omdat de kruising met de IJssel door middel van een draaibrug ook laag is gelegen.

De Sint en zijn pieten dit jaar bij u op bezoek?

De Sint brengt dit jaar graag een bezoek aan de regio Westervoort. Dit kan op zaterdag 2 december.
zondag 3 december en dinsdag 5 december.
voor reserveringen kunt u mailen naar: sintwestervoort@gmail.com

meer informatie klik dan hier<<<

Programma Inspiratie, Bezinning en Ontmoeting 2017-2018

Het nieuwe programma van de gezamenlijke werkgroep Inspiratie, Bezinning en Ontmoeting. Wij hopen dat u nieuwsgierig wordt en zich opgeeft voor een of meer bijeenkomsten ........ Hier kunt u het vinden<<<

logo-website

Herfst