Protestantse Gemeente Westervoort

Zo….of ………

zo? Maar is Jozef zeventien?

Eerste zondag na Epifanie 
Jozef, de vader van Jezus, komt na de reis naar Egypte in de bijbel niet meer voor. Onthouden moeten we: hij heeft gedroomd! Vader Jacob maakt zijn Jozef speciaal. Hij geeft hem een ‘veelkleurige’ mantel. Zoiets als in de musical? Vertalen is zo makkelijk nog niet: die veelkleurige mantel kan ook een ‘hemd met lange mouwen’ zijn geweest. Een hemd, kleding voor een volwassene, geschonken aan een 17-jarige zoon die dat net nog niet is! Dát maakt die oudere broers zo jaloers. Hij wel, zij niet ‘bijzonder’? En dat‘ jonge mannetje’ droomt ook nog twee keer, dat ze, ooit, allemaal voor hem zullen buigen.
Daar moet een stokje voor worden gestoken. Wordt vervolgd, A.W.

Epifanie: onbegrijpelijk
De magiërs zijn op reis en in Jeruzalem aangekomen vragen ze daar waar het koningskind geboren is. En koning Herodes laat navraag doen bij de Schriftgeleerden. Maar het is niet zomaar navraag doen, het woord dat er staat gaat veel verder: er staat iets wat navorsen betekent, zaken doorgronden of eigenlijk: het mysterie doorgronden wat niet te doorgronden is.
Hoe onbegrijpelijk het ook mag zijn, met het zien van de ster uit het oosten hebben de magiërs wel het spoor gevonden om het kind te vinden. En later zullen (naar woorden van de profeet Jesaja) “volken volgen om op weg te gaan naar het licht”. A.H.

De foto's van de TOP 2000 kerkdienst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier kunt u de foto's bekijken<<<