Dwarsligger: de Bijbel 13

Helpt dat nou echt, dat bijbelpluizen? Zeker. Schaf eens een andere bijbel aan! Vooral in een ánder Nederlands! Moeilijk of makkelijk, eigentijds of ouderwets, geen enkele ‘taal’ helpt tegen die ‘dwarsheid’ van het verhaal. Die blijft! Hoera: het licht is, een beetje aarzelend, wel gekomen maar tegen de ‘gewone taal’ mag je net als tegen al die ‘ongewone’ taal mopperen: ‘Zeg, het klópt niet! De zon zorgt voor het licht maar die is nog niet gemaakt en zelfs de maan is er nog niet. Vertel eens: waar komt dat licht vandaan?’ Die bijbel blijft altijd een dwarsligger, in het klein of in het groot. Het verhaal vertelt, zelfs in de aller moeilijkste of de meest alledaagse taal: het bewoonbaar maken van de aarde is geen goocheltruc, maar een serieuze zaak. Voor ons allemaal. Wordt vervolgd A.W.

logo-website